Self-tan rutina

 Sama sem oseba, ki se najbolje počuti, ko ima zagorelo polt. Vedno je bilo tako in najverjetneje bo tako tudi ostalo. Na mojo srečo sem pobrala ravno tiste očijeve gene, zaradi katerih zelo hitro porjavim na soncu - vendar, z vedno večjim osveščanjem o nevarnostih sončnih žarkov, je tudi mene minilo nezaščiteno nastavljanje na soncu. Poleg tega pa, kljub lepo zagoreli koži, vedno pogosteje dobim izpuščaje, reakcije oz. dejanske alergije na sonce, kar mi je že pogosto uničilo dopust. 

Skupek vsega naštetega me je prisili v to, da začnem razmišljati o bolj varnem pridobivanju barve. Tako vam bom danes končno predstavila način, s katerim poskrbim za popolnoma varno pridobivanje tan-a!

Samoporjavitvene izdelke sem uporabljala že kot najstnica - večkrat neuspešno kot uspešno, če sem čisto iskrena. Ko sem bila stara 16-17 let niti še ni bilo toliko izdelkov za samoporjavitev na našem slovenskem trgu, tisti izdelki, ki pa so bili na voljo, pa so vsi naredili isto - čez kožo pustili neenakomerno oranžno plast, ki se je že po nekaj dneh res grozno oluščila. 

No, danes je ne le svetovni, temveč tudi slovenski trg, preplavljen z naborom izdelkov, ki obljubljajo naravni izgled zagorele polti, enakmeren nanos, obstojnost, itd. In veliko sem jih sprobala že sama. Niso bili vsi uredu, vendar sem doma uspela nabrati lepo zalogo izdelkov, za katere vem da delujejo super oz. za katere jamčijo punce, ki jim zaupam.

Preden se lotim razlage posameznih korakov, bi izpostavila izdelek, ki ga uporabljam najpogosteje in sicer je to Art of Tanning losjon za samoporjavitev od Afrodite. Izdelek je super za začetnice, saj ni tako intenziven kot kakšne pene ali spreji za samoporjavitev, zaradi česar so tudi razne napake manj očitne - te so namreč po mojem mnenju skoraj neizogibne 😅

Poleg losjona imam v svoji kozmetični omarici tudi nove Glamoric.si pene za samoporjavitev, ki se jih lahko dobi v treh različnih vonjih oz. stopnjah. 
Vonj kokosa predstavlja light tan, vonj jagode in vanilije medium tan ter vonj čokolade dark tan. O njih sem do sedaj slišala samo pohvale, na profilu moje preljube Cindy, pa sem opazila, da imajo v svoji ponudbi tudi ''Tan Corrector", ki naj bi popravil kakšne lisaste predele in ostale napake. 

Ker imam v bližnjem nekaj obveznosti in eventov, še nisem zbrala poguma da prvič eksperimentiram s samoporjavitveni musi od Glamorica, tako da bom svojo poletno barvo zaenkrat osvežila le z losjonom. Ko se dogajanje umiri, in bom imela nekaj dni ''mira'' pa se bom lotila testiranja pen - tako da le spremljaj dogajanje na mojih instagram storijih!

No, pa da končno razložim svoj res preprost proces self-tan rutine! 1. PRIPRAVA KOŽE

Kar se mi zdi eden izmed najpomembnejših korakov v rutini je sama priprava kože saj se mi zdi da je po tem sam nanos losjona veliko bolj "forgiving" - če je koža primerno pripravljena, se tudi manjše napake v neenakomernem nanosu ne opazijo tako, kot bi se drugače. 

Sama sem najbolj vestna glede britja. Če imam sveže pobrito kožo opazim največjo razliko že v samem nanašanju, saj se losjon veliko lažje namaže. Pazim tudi, da pred rutino ne uporabljam olja za prhanje - držim se tistih gelov ki imajo nemastno formulo (kar pa jih je velika večina, tako da glede tega ne rabiš preveč skrbeti). V liniji Art Of Tanning od Afrodite ponujajo čistilno peno za obraz & telo, ki naj bi poskrbela ravno za razmastitev kože pred nanosom losjona. Iskreno jo sama uporabim, ko se spomnim, kar pa ni pogosto. Res lepo diši, in se mi zdi da naredi to, kar obljublja, vendar sem do sedaj uvedla uspešno samoporjavitveno rutino tudi brez tega izdelka. 

Izdelek, ki ga priporočam za vsaj občasno uporabo pa je njihov Sunny Mango Scrub. Kljub temu, da mi je piling res všeč, in najverjetneje res pomaga, pa ga - SPET - ne uporabim vedno pred nanašanjem losjona. Uporabljam ga mogoče 1x na teden, kdaj še manj... A je ful očitno, da sem precej lena kar se tiče takih stvari?😅  
Je pa koža po uporabi res noro mehka in hkrati navlažena, tako da je tole super izdelek tudi če ne uporabljaš samoporjavitvenih izdelkov. Seveda pa piling ne rabi biti točno ta. Tega uporabljam, ker ga imam trenutno na zalogi. Na trgu pa je trenutno malo morje pilingov za telo, tako da uporabi tisto, kar odgovarja tebi. 

Naj še omenim, da piling ne uporabljam le za pripravo kože - pogosteje kot za to, ga uporabljam za odstranjevanje starega tana. Kljub temu, da z rutino poskušam ohranjati nekakšen konstanten tan, zaradi česar se zaenkrat uspešno izogibam tisti neprijetni fazi ''luščenja'' barve, pa se kdaj zgodi, da sem ga nanesla neenakomerno, ali pa se je na določenih delih nabralo že preveč plasti. Takrat dnevno uporabljam piling - seveda le na tistih delih - ter uporabo tega kombiniram z ponovnim plastenjem losjona za ponovno vzpostavitev enakomerne barve. 

Ko je koža pobrita, čista in gladka pa je pomembno, da določene dele telesa primerno navlažimo. Komolci, kolena, dlani in stopala so predeli, kjer imamo najpogosteje bolj suho kožo kot drugje po telesu. Sama imam največ problemi ravno na komolcih in na stopalih. Zakaj je to pomembno?
Ker se samoporjavitveni izdelki - od pen, losjonov, sprejev... UGLAVNEM VSI - bolj oprimejo suhe kože, zaradi česar najpogosteje pride do neenakomernega tan-a

Sama tako uporabljam Sunny Mango Light Butter od Afrodite, ki mi je všeč ravno zaradi tega, ker nima tiste grozno mastne strukture. Tako kot izsušena koža, lahko preveč mastna koža povzroči različne fleke na koži! Ga pa uporabim res samo na tistih bolj suhih predelih in definitivno ne po celem telesu - nekateri prakticirajo ta način, vendar sama ne vidim potrebe po tem. 
Ponovno izpostavljam, da lahko na tej točki uporabiš različna masla, losjone, kreme za telo... najdi izdelek, ki veš da odgovarja tvoji koži! 


2. NANOS SAMOPORJAVITVENEGA IZDELKA

Sama sem do sedaj testirala le losjone in spreje za samoporjavitev, nikoli pa še nisem uporabila pene. Zdi se mi, da se sam nanos zelo razlikuje od tega, kakšne vrste produkt uporabljaš. Trenutno se bom osredotočila na opis nanosa losjona, ki ga uporabljam sama. Pri nanosu pene ti svetujem uporabo priložene rokavice, saj le-te poskrbijo za enakomeren nanos brez opaznih črt. Še en nasvet, ki sem ga opazila pri drugih puncah, pa je nanašanje samoporjavitvene pene z večjim, puhastim čopičom (najceneje se jih dobi v kakšnem DM-u ali Mullerju). S čopičom naj bi se manjšo količino pene naneslo na obraz kot da bi uporabljala bronzer - prav tako pa si s čopičom lahko pomagaš pri nanosu na zgornjo stran dlani in sicer z lahkotnimi, krožnimi gibi ponovno nanesi le manjšo količino pene. 

Če se vrnemo k nanašanju losjona - iskreno povedano sama ne delam znanosti iz tega. Se mi zdi da bolj kot sem pazila in komplicirala, manj uspešno sem nanesla izdelek. Mogoče mi prizanaša tudi moja naravna barva, ki jo ob teh sončnih dnevih nekako uspešno ohranjam, vendar trenutno losjon nanašam tudi samo na posamezne dele (npr. trebuh, hrbet), in nikoli ne izpadem flekasta, lisasta, črtasta... Izpostavila bi tudi, da sama vedno raje naredim tanjšo plast izdelka, ter tako izvedem rutino dva ali tri dni zapored, saj se tako izognem kakšnim večjim, res opaznim napakam. 

Svetujem ti, da začneš z nanašanjem pri stopalih in sicer nad gležnjem. Okoli kolen vedno nanesem le tisto, kar mi je mogoče ostalo od ''glavnega'' nanosa na nogo, saj kot omenjeno, se teh predelov prime največ izdelka.

Ko losjon nanašam na zgornji del telesa se ponovno izogibam predelom komolcev, pazduh in dlani/zapestja. Pri pazduhah ne nanesem nič izdelka, medtem ko grem čez komolce in zgornjega dela dlani le nežno, z preostanki izdelka ki ga imam na dlaneg. Tudi hrbet si namažem sama - je pa super, če ti pri temu kdo pomaga. Sama sem že osvojila tehniko, kjer nanesem losjon na zgornji del dlani ter s tem delom nato produkt razmažem čez večinski del hrbta. 

Losjon vedno nanašam od spodaj navzgor - ta nasvet sem opazila pri večih puncah na Instagramu, ki so izpostavile, da tako preprečimo prepogibanje telesa, ko poskušamo namazati noge. Tako se posledično izognemo nastanku različnih črt zaradi nabiranja izdelka. Tudi ko končaš z nanašanjem je priporočljivo, da se vsaj kakšne 30-60min minimalno gibaš (prepogibi rok, nog...). 

Losjon uporabljam tudi za obraz in sicer skoraj vsak dan (medtem ko rutino za telo naredim prb. 2x na teden). Ponovno je najbolj pomembno to, da imaš res čist obraz. Sama si nanesem tudi svojo stalno dnevno vlažilno kremo AMPAK nujno počakam da se vsaj delno vpije. Samoporjavitveni losjon tako nanesem prb. 15-20min za tem, ko sem nanesla vlažilno kremo. Ponovno nanesem le tanko plast izdelka, ki pa ga enakomerno porazdelim čez celoten obraz - od vek, do ušes, po vratu navzdol... 


3. NEGA PO NANOSU

Ko zaključim z nanašanjem losjona, si oblečem ohlapno majico, hlače pa ponavadi vsaj za prvo uro izpustim. Nisem še opazila, da bi Afroditin losjon puščal barvne madeže na oblačilih, tako da niti ni nujno, da imaš na sebi le temna oblačila - za boljši filing pa vseeno ne bi ravno sedela na belem kavču 🙈

Za daljšo obstojnost tan-a ti svetujem, da pri tuširanju uporabiš bolj hladno, kot vročo vodo, saj boš tako manj "poškodovala" barvo. Po tuširanju se minimalno zbriši z brisačo (koža lahko ostane tudi malo vlažna), poleg tega pa kože ne drgni, temveč z brisačo le nežno tapkaj. Ko je koža še malo vlažna se hitro namaži z maslom za telo, precej bogato pa ga lahko naneseš na občutljive predele kot so komolci, kolena... 


4. POGOSTOST RUTINE?

Najpogosteje me sprašujete, kako pogosto uporabljam samoporjavitvene izdelke. 
Sama sem nekako padla v rutino uporabe prb. 2x na teden - recimo, da po treh tuširanjih nanesem novo plast. Medtem ko losjon na obraz nanašam ali vsak dan, ali vsak drugi dan. Grem čisto po filingu, še sploh sedaj, ko kakšen dan dobim kaj barve, ko sem zunaj na soncu, kakšen dan nič... 

Vmes sem si vzela tudi malo premora, ko kakšne dva, tri tedne samoporjavitvenih sredstev nisem uporabljala čisto nič. To svetujem tudi vam - ta premor ne rabi biti tako dolg, vendar je dobro, da po nekaj časa pustimo koži da zadiha ter da pustimo, da se umetni tan popolnoma spere. Takrat priporočam čim pogostejšo uporabo pilinga v kombinaciji z gobico za tuširanje, tako da se tan spere čimprej in čimbolj enakomerno. 

Prav tako lahko postopoma začneš zmanjševati pogostost rutine, če veš da počasi dobivaš svojo naravno barvo. Tako sem sama začela izpuščati nanašanje losjona na roke, ramena in noge, saj sem zaradi dnevnih sprehodov po soncu, tam pridobila precej zagorelo polt. Trenutno se tako fokusiram na uravnavanje zagorelosti tako, da losjon nanašam le na trebuh in hrbet, kjer imam manj barve. Kljub temu da se mažem le na določenih predelih telesa se nikjer ne vidi črt ali neenakomernih madežev, saj se mi zdi, da se umetni tan lepo zblenda skupaj z mojo naravno barvo. 


IN TO JE TO!

Ni preveč zakomplicirano, ane? Se mi zdi, da ko enkrat ujameš tisto vsakdanjo rutino, ki ti odgovarja, da o samem procesu niti ne razmišljaš več tako podrobno. Iskreno sem imela sama kar probleme s pisanjem te objave, saj vse skupaj izvajam že popolnoma na avto-pilotu  😅

Upam da sem vam vsaj malo pomagala z razlago ali kakšnim nasvetom - se že veselim vaših odzivov! 

Imejte lep vikend! 
- Sara xx

Ni komentarjev